Како направити безе

павлова

Како направити безе

9 Безе се може користити за пуно добрих и узбудљивих, па када савладате технику, постоји безброј начина да задивите.

Умућени беланци са шећером или шећером у праху називају се безе, а користе се за посластице и колаче. Најчешће се безе маса пржи на лаганој ватри (павлова) или потпуно осуши (девојчица пољубац).

Безе се такође може користити сирово као пуњење колача или прелив (пита од лимуна / омлета норвегиенне) или у десертима (иле флотанте). Лепа и прозрачна безе треба да буде сјајна и да формира круте врхове који се не руше. То олакшава обликовање или прскање у украсне варијанте.

Безе можете фламбирати, спалити гориоником или додати боју и укус, али с беланчевинама можете донекле захтевати рад, па не треба много пре него што се сруше. Овде ћете добити преглед најбољих метода и неколико добрих трикова како бисте успели са безом код куће.

Будите опрезни са састојцима

Јаја би требало да буду на собној температури пре него што почнете, па их слободно ставите на кухињски пулт дан раније. Важно је бити опрезан при одвајању јаја, јер ће и најмања кап жуманца уништити безе и спречити да се укрути. Одвојите једно по једно јаје у шољу, а беланца непрекидно држите у посуди за печење, тако да избегнете уништавање свих беланаца ако жуманце пукне.

Такође је важно да се шећер добро раствара у безе како не би постао зрнаст. Финозрнати шећер је најбоље користити. Ако безе процури шећер након пржења, шећер није довољно добро интегрисан.

Погледајте све наше рецепте за павлову овде.

Различите методе

Безе се може направити на неколико различитих метода. Најчешћи и можда најједноставнији је француска беза где се беланца умуте на средњој брзини, све док се не формирају прозрачни и мекани врхови, а шећер се постепено додаје у сјајни и чврсти безе. Швајцарска беза направљен мућењем састојака преко воденог купатила тако да се безе полако стврдњава на лаганој ватри, дајући додатни сјајни безе. Правиш ли Италијанска беза, кувати шећер у сирупу у који се додају умућени беланци док мутилац ради. Ово даје стабилнији безе.

Све ове методе имају неке везе с тим, али слободно прво испробајте једну и добро се снађите. Вежбом до савршенства.

Погледајте овај рецепт за мини-омлет Норвегиенне са швајцарском безом.

Жуманца на претек

Преостала жуманца могу се користити за толико ствари. Очигледна опција је прављење креме од ваниле од нуле, али зашто то чинити када је много лакше користити готову крему од ваниле или крему од павлова. Пре можете да направите добре посластице попут крем брулее, сладоледа, сабаионне, креме од лимуна (лимун цурд) и разних колача и пита или направите свој ликер од јаја. Такође је могуће заменити цело јаје са 2-3 жуманца у нпр. вафли, палачинке, ластавице или закрпе.

Домаћа тестенина, тестенина карбонара, разни сосови, мајонез и аиоли су нека друга јела која захтевају жуманце. Такође можете да одлучите да говеђи тартар послужите са жуманцем или имате пар у смоотхие-у и решићете их се једним потезом.

Овогодишњу брошуру о Павлови погледајте овде!

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here