Како чувати и резати сир

Исток

Како чувати и резати сир

1 Сир има најбољи укус када га правилно складиштите и прерадите. Направили смо мали водич о томе како најбоље чувати сир да бисте на најбољи начин искористили укус.

Ако сир правилно складиштите и обрађујете, више ћете уживати у укусу и карактеру сира. Неки сиреви могу се јести директно из фрижидера, попут Норвегије® и Јарлсберга®, док мекши сиреви попут Брие, Цхевре и Норзола имају најбољи укус када стоје неко време, по могућности сат времена..

Може ли се сир замрзнути?

Ако је сир смрзнут, конзистенција се погоршава, мада је укус можда добар. Ако је потребно, нарибајте чврсте сиреве пре замрзавања и користите их у врућим јелима.

Смеђи сир је слабо погодан за замрзавање, али ако је смрзнут, мора се релативно брзо појести након одмрзавања у фрижидеру. Може се користити и у топлим јелима.

Сиреви од плавих калупа (Норзола, Роиал Блуе и Селбу Блуе) и бели сиреви од калупа (Цамемберт и Брие) могу се замрзавати. Сиреви морају бити одговарајуће зрели и јести се чим се одмрзну.

Снежни и кремасти сиреви постају зрнасти и губе део течности када се одмрзну након замрзавања. Стога су најпогоднији за употребу у сосовима и другим топлим јелима.

Користите ове алате за резање за сир

За сечење сира важно је одабрати прави алат. Различите врсте сира захтевају различите врсте алата за сечење. Не користите исти нож за неколико врста сирева, јер се лако међусобно окусе.

Алати за сечење меких сирева

Користите оштар мали нож са танком оштрицом. Провуците нож кроз топлу крпу између сваког реза. Тада нож остаје чист и топао и лакше клизи кроз сир.

Алати за сечење меких и масних сирева

Требало би да га исечете такозваном „машном жицом“ или ножем са рупом на ивици. Ако немате на располагању алат за низање, можете користити приближно Да бисте исекли скроз кроз сир, окрените посуду за векне наопако и ставите сир на врх.

Скрустикка је одлична за сечење сирева као што су Порт Салут, Едамер и Еикеростер. Није погодан за врло тврде или врло мекане сиреве.

Алати за сечење чврстих и компактних сирева

За чврсте и компактне сиреве избегавајте употребу ножа јер постоји ризик да ће променити смер кретања сира. Уместо тога, користите дебели, мали нож или иглу за плетење и добро забодите у сир где желите да се подели и преломи на пола..

Ако желите да исечете танке кришке чврстих сирева, требало би да користите нож за хлеб који је и оштар и крут. Ова врста ножа је такође погодна као свестрани нож за сир.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here