Зашто славимо Ноћ вештица?

Ноћ вештица

Зашто славимо Ноћ вештица?

2 Ноћ вештица има позадину у прослави нове године Келта. Већ пре више од 2000 година, Келти су на прелому месеца између октобра и новембра славили Ноћ вештица и Дан свих светих..

Обележавање нове године

Келти, који су живели на Британским острвима и у северној Француској пре више од 2000 година, обележили су прелазак у нову годину 1. новембра. Келти су веровали да је стара година умрла увече последњег дана октобра. Овај дан је означио крај лета и жетве, време када је изгубљено много људских живота.

Келти су такође веровали да је граница између живих и мртвих била ноћ уочи нове године. Ово је била ноћ када су се духови вратили на земљу да би створили буку и уништили усев.

Помен за све светитеље и мученике

Дан свих светих или света миса стара је спомен-забава за све свеце и мученике. У Грчкој православној цркви дан од 4. века се славио прве недеље после Педесетнице. У Римокатоличкој цркви је Дан свих светих 610. године увео папа Бонифације ИВ у знак сећања на мученике. Прослава је одржана 13. маја. У 7-800-им дан је померен за 1. новембар, све до после жетве, тако да се за прославу имало доста хране и пића. И у Државној цркви и у Католичкој цркви, Дан свих светих је дирљив празник, који се додаје првој недељи у новембру.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here