Илес Флоттантес

десерт

Илес Флоттантес

2 10 13

Једноставно • 40 мин мин
Илес Флоттантес, или плутајућа острва, класична је француска посластица у којој прозрачна, поширана јаја од безе плутају у сласној креми. Савршен крај доброг оброка.

Ево како се то ради

 1. 1

  Истуците снег од беланаца док не постане чврст. Разређујте постепено шећером док бич ради. Умутите док не добијете сјајну и пухасту безу.

 2. 2

  Загрејати млеко на тачно испод тачке кључања. Формирајте мала јаја од беза и поширајте их у млеку приближно. 2 минута. Окрените их и ловите још 2 минута. Млеко не сме да прокључа. Пустите да се беза јаја исцеде на решетки.

 3. 3

  Загрејте шећер и воду док се шећер не отопи и добијете златни карамел. Хладан.

  Савети

  Уместо соса од карамеле, можете да направите крекере, по могућности са орасима или бадемима, које посипате на беза јаја. Затим мешајте смешу шећера и воде дуже и сипајте на плех са папиром за печење - са или без ораха - и пустите да се охлади док се не очврсне..

 4. 4

  Сос од ваниле распоредите по порцијским посудама, додајте јаја од безе и покапајте сос од карамеле.

Савети

Можете и сами да направите сос од ваниле од 8 дл пуномасног млека, 150 г шећера и 1 зрна ваниле које прокухате. Макните посуду са ватре и извадите пасуљ ваниле - ово можете поново користити. Умутите 8 жуманца, процедите их у млеко и вратите на средњу ватру. Непрестано мешајте док се сос не згусне. Не сме прокључати. Пре служења потпуно охладите.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here