Крофне и берлинске куглице

Печени божићни колачићи

Крофне и берлинске куглице

94 304 159

Средње • 90 мин мин
Једна од седам сорти је превише крофни. Традиционално су ове укусне уштипке радили током целе године, али у новије време их вероватно повезујемо углавном са Божићем и божићним печењем. Екстра сочни постају са киселим млеком попут Кефира или Културмјøлка. Из овог рецепта добијате 35-40 крофни и берлинских куглица.

Ево како се то ради

 1. 1

  Тесто са крофнама биће још боље и лакше за рад ако га дуго оставите поклопљеног и хладног, по могућности до следећег дана, пре него што изађете и кувате колаче.

 2. 2

  Умутите јаја и шећер док не постану чврсти. Умутите крему у крему и умешајте је у смешу јаја. Додајте Културмјøлк или Кефир. Просејте сол рога, прашак за пециво, кардамом и већи део брашна. Додајте путер и све умешајте у тесто. Оставите хладно до следећег дана.

 3. 3

  Разваљати тесто око Дебљине 1 цм на побрашњеном столу за печење. Имајте доста брашна за печење, јер је тесто мало растресито и лепљиво. У тесто можете умесити мало брашна пре него што га испечете. Ставите прстенове у облику крофне. Умочите облик крофне у брашно између сваког избацивања нове крофне. Тада се тесто не лепи. Оставите колаче да се охладе док не буду спремни за кување.

  Савети

  Из овог рецепта добијате 35-40 крофни и берлинских куглица у зависности од тога колико су велике и густе.

Пржење:

 1. 4

  Загрејте свињску маст у шерпи, по могућности гвозденом лонцу. Колаче испећи златно браон са обе стране. Узмите их штапом и пустите да се оцеде на кухињском папиру. Уверите се да свињска маст одржава равномерну температуру током процеса кувања.

Берлинске лопте:

 1. 5

  Скувајте средње куглице из теста за крофне. Слободно прскајте џем у готове куглице распршивачем и уваљајте куглице у шећер у праху. Берлинске лопте су такође добре без пуњења.

Савети

Умочите дрвени штап у лонац како бисте проверили да ли је свињска маст довољно врућа. Ако пукне око штапа, спремно је за кључање. НБ! Будите опрезни када кувате на свињској масти. Постаје изузетно топло и лако је сагорети! Никада не туците воду по врућој масти и увек имајте спреман поклопац да стане у посуду.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here